Nakon 30 godina sljepila
0

Progledao zahvaljujući bioničkom oku

Sarajevo-x.com
Čovjek iz Londona koji je prije 30 godina izgubio vid oduševljen je bioničkim okom kojeg je dobio u eksperimentalnoj operaciji, piše BBC.

Ron, čije prezime mediji ne prenose, prije sedam mjeseci je pristao na eksperimentalnu operaciju i ugradnju tzv. bioničkog oka Argus II koje je 73-godišnjaku nakon 30 godina omogućilo da ponovo raspoznaje boje i sjene.

Pacijent je priznao da se sad bez straha može kretati ulicom, jer vidi oznake i linije na cesti, te čak po boji može sortirati i čarape, te se služiti kućanskim aparatima što godinama nije mogao ni zamisliti.

Argus II radi na principu kamere i videoprocesora ugrađenog u sunčane naočale koji šalju slike iz okoline u maleni receptor na očnoj retini, te tako šalju slike do mozga.

Bioničko oko konstruisala je američka komapnija Second Sigh, a operacija ugradnje zasad je izvršena na 18 osoba.

Ovo umjetno oko namijenjeno je bolesnicima koji pate od retinitisa pigmentose.

Retinitis pigmentosa je genetičko očno oboljenje. Retinitis pigmentosa je noćno sljepilo koje vodi do tzv. 'tunelskog vida' tokom godina.

Mnogi oboljeli ne oslijepe do 40-tih ili 50-tih godina i pretežno ostanu sa veoma malo vida. Totalno slijepilo se ponekad javlja ako je oboljeli u ranim godinama djetinjstva.

Progresija bolesti je različita od čovjeka do čovjeka. Oboljeli prvo imaju probleme sa prelazom u mrak ili noćno sljepilo koje vodi u skraćenje perifelnog vida, i tokom vremena bolest vodi totalnom slijepilu, bolest se često označava frazom "kao da gledate svijet kroz slamku".

Bioničko oko pruža novu nadu oboljelima od retinitisa pigmentose koji je jedno od najčešćih očnih oboljenja, dodaje BBC.