Nakon 32.000 godina
35

Procvjetao cvijet iz ledenog doba

Klix.ba
Duboko u zamrznutoj tundri sjeveroistočnog Sibira, prije nekih 32.000 godina, vjeverica je zakopala plod biljke sa bijelim cvijećem. Taj plod je ostao tu sve do prošle zime.

Prošle zime, tim ruskih naučnika je iz leda izvadio plod, a od njegovog tkiva je izrasla nova biljka. Plod je oko 30.000 godina stariji od sjemenke datule koja je pronađena u Izraelu i od čijeg je tkiva izrasla zdrava biljka.

Naučnici su istraživali sastav tla nakon odrona zemljišta u blizini obale jedne sibirske rijeke 1995. godine, kada su pronašli prvo od 70 fosiliziranih legla vjeverice iz ledenog doba. U nekim od njih se nalazilo i po 800.000 sjemenki i plodova voća.

Niske temperature su uspjele sačuvati jednu vrstu, biljku iz porodice rumenika, pa su naučnici nedavno odlučili da uzmu uzorak tkiva i uzgoje ćelije biljke, u pokušaju da ožive biljku.

Svetlana Yashina, voditeljica istraživanja, je u laboratoriji stvorila uslove kakvi vladaju u Sibiru, a onda je posmatrala kako tkivo daje pupoljke i kako se u toku samo nekoliko sedmica razvija u 36 procvjetalih biljaka.

Yashina planira da se vrati u tundru u potrazi za još starijim leglima i sjemenkama.