Novo istraživanje
0

Problemi s težinom vode u samoubistvo

Sarajevo-x.com
Nezadovoljstvo fizičkim izgledom, posebno tjelesnom težinom povećava stopu samoubistava kod djevojaka i žena, pokazuju rezultati novog američkog istraživanja.

Tim analitičara i naučnika s državnog Univerziteta u američkoj državi Georgiji dokazao je da žene i djevojke koje imaju problema s tjelesnom težinom mnogo češće podižu ruku na sebe nego što to čine djevojke koje su zadovoljne svojim fizičkim izgledom.

Broj samoubistava u tim slučajevima veći je za 5,6 posto, broj pokušaja samoubistava za 3.2, a i broj samozljeđivanja je veći je 0.6 posto.

'Broj samoubistava kod djevojaka nezadovoljnih fizičkim izgledom znatno je veći nego kod djevojaka koje su zadovoljne sobom. Interesantno je i to da veći broj samoubistava izvršavaju bijele djevojke za razliku od djevojaka afroameričkog i azijskog porijekla', tvrdi Inas Rashad, jedan iz tima naučnika koji je radio na istraživanju.

Djevojke nekad upadnu u depresiju, i podignu ruku na sebe iako njihova težina malo prelazi granicu normale, zato je potreban hitna intervencija i educiranje mladih o svijesti o vlastitom tijelu, dodaju analitičari.

Istraživanje je objavljeno u naučnom magazinu Social Science and Medicine.