Institut Max Planck
0

Probijen kod za izmjenu informacija u mozgu

FENA
Istraživački tim s Max Planck instituta u Frankfurtu probio je kod za izmjenu informacija u mozgu. Rezultati tog istraživanja objavljeni su danas u poznatom naučnom časopisu PloS Biology.

Otkriveno je da način na koji mozak "obrađuje" informacije nije ni po čemu sličan kompjuteru. U kompjuteru se informacije procesiraju kao na pokretnoj traci, jedan podatak za drugim. U mozgu, međutim, nove informacije ne brišu stare, već takve informacije interreagiraju, što među ostalim omogućava i razumjevanje tzv. ikoničke memorije zahvaljujući kojoj ne primjećujemo da se film sastoji od kratkotrajnih slika između kojih postoje duži tamni prekidi.

Da bi razumjeli komunikaciju među moždanim stanicama, naučnici su kombinirali njihovu aktivnost sa stanicama simuliranim pomoću posebnog programa na kompjuteru. Tako su tokom istraživanja, koje je trajalo sedam godina, stanice simulirane na kompjuteru učile kako izlučiti informacije iz bogate aktivnosti snimljene u mozgu, navodi utjecajni časopis PloS Biology u izvještaju o tom istraživanju, koje je provedeno u suradnji Max Planck Instituta u Frankfurtu i Tehničkog Univerziteta u Grazu.

Otkrića imaju i praktičan značaj. Od nedavno se razvijaju tehnologije upravljanja uređajima kroz direktnu vezu mozga s kompjuterom, bez pokretanja udova ili bilo kojih mišića (cyborg technologies; brain-machine interfaces). Te tehnologije trebaju pomoći nepokretnim pacijentima koji su zbog bolesti ili nesreće izgubili svaku mogućnost pokreta.