Kina
0

Pripreme astronauta za let u svemir

Sarajevo-x.com
Kineski astronauti, njih šestorica, stigli su na mjesto lansiranja letjelice Shenzhou VII, koja će biti lansirana krajem ove sedmice, a u okviru treće svemirske misije sa ljudskom posadom.

Naime, prema izvještavanju lokalnih medija, a kako prenosi Reuters u ponedjeljak , navedena letjelica nosit će trojicu kineskih astronauta, od kojih bi jedan trebao u ime svoje zemlje prvi put hodati svemirom.

Tri astronauta koji čine orginalnu postavu, u nedjelju su stigli zajedno sa svojim kolegama zamjenicima u Jiuquan Satellite Launch Center na krajnjem sjeverozapadu zemlje. Hrabri kineski astronauti bit će u karanteni do lansiranja letjelice, koje je najavljeno za četvrtak 25. septembar 2008. godine.

"Šest astronauta izašlo je iz aviona u Jiuquanu, bili su sretni i ponosni, a zastava Kine blještala je na njihovim prsima. Rekli su kako se osjećaju hrabro i samopouzdano, te da uopšte ne sumnjaju kako će let Shenzhou VII uspješno izvršiti sve svoje zadatke", prenose kineski elektronski mediji.

Podsjećamo, zemlja domaćin ovogodišnjih Ljetnih olimpijskih igara je 2003. godine lansirala u svemir prvu letjelicu sa ljudskom posadom, zatim i drugu 2005. godine. Najavljeno lansiranje letjelice Shenzhou VII je treća kineska 'posjeta' svemiru.

Također, izgleda da je broj tri sretan za ovu najmnogoljudniju naciju na svijetu, jer je Kina i treća zemlja u svijetu koja se uopšte odvažila na lansiranje letjelice sa ljudskom posadom u svemir. Prije nje, na taj poduhvat su se ranije odlučile SAD i bivši Sovjetski Savez.