Nauka
0

Prilika za genetičare u EU

FENA
Daily Telegraph piše u utorak da su britanski stručnjaci iz Kraljevskog društva, ovdašnje akademije nauka, napali odluku Evropske unije o ograničenjima na planu finansiranja istraživanja matičnih ćelija ljudskog embriona.

List navodi i da je u budžetu EU-a za period 2007.-2012. za naučna istraživanja ukupno namijenjeno 52 milijarde dolara.

Financial Times piše istim povodom da su ministri EU-a postigli kompromisni sporazum o finansiranju ove vrste genetičkih istraživanja i prenosi ocjenu britanskog ministra za nauku lorda Sainsburyja da ova odluka otvara priliku Evropi da pretekne SAD na planu istraživanja ljudskih matičnih ćelija.

Na drugoj strani Atlantika New York Times piše u utorak o tome kako su neke savezne države odlučile pružiti pomoć istraživanju matičnih stanica nakon što je predsjednik George w. Bush uložio veto na proširenje finansiranja takvih istraživanja od strane savezne vlade.

Taj veto, piše njujorški list, imao je neželjenu posljedicu da se finansijska sredstva saveznih država odvajaju za osjetljiva i sporna istraživanja embrijskih matičnih stanica.

Guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger, republikanac koji je pomagao predsjedniku osvojiti drugi mandat, odavno se u pitanju matičnih stanica ne slaže s predsjednikom.

On je naveo predsjednikov veto kao razlog zašto je iz fondova opće namjene u Kaliforniji izdvojio 150 miliona dolara kojima će se plaćati naučnici koji rade na ovim istraživanjima.

S druge strane, u Ilinoisu je guverner Rod Blagojevich, demokrat koji se praktički suprotstavlja svim inicijativama Bijele kuće, piše New York Times, ponudio pet miliona dolara u sličnim grantovima.