Istraživanje
0

Prije 2.300 godina New York je pogodio cunami

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Ogromni talas prekrio je prije 2.300 godina dijelove New York Cityja, ostavivši talog i školjke svuda duž Long Islanda i New Jerseya, a uništeno drveće raspršilo se sve do rijeke Hudson.

Scenario koji nude naučnici ipak treba detaljnije istražiti kako bi se procijenila starost materija i razlozi premještanja.

Sedimenti iz 20 jezgri u New Yorku i New Jerseyu ukazuju na to da su se u ovom regionu 300. godine prije nove ere dogodile neke nagle promjene, piše BBC. Moguće je da je to bila velika oluja, ali neki dokazi ukazuju da bi moglo biti riječi o velikom cunamiju, jednom od rijetkih u Atlantiku.

Steven Goodbred, naučnik sa Univerziteta Vanderbilt, ističe da su šljunak i morski fosili, kao i drugi neobični materijali pronađeni u ovim jezgrama, a datiraju iz perioda prije 2.300 godina.

Veličina i distribucija materijala zahtijeva veliki talas i jaka pomicanja koja bi ga potaknula.

"Ako nismo u pravu, onda je to bila vraški velika oluja", kaže doktor Goodbred.

Još jednu od dilema predstavlja porijeklo takvog cunamija. Vjerovatno su mu uzrok bila pomjeranja okeanskog dna, ali jedna grupa naučnika vjeruje da ga je potakao i asteroid. Utvrditi tačnost nečega od prije 2.000 godina nije nimalo lako, priznaje geolog Neal Driscoll. Još uvijek ostaje pitanje je li bilo riječi o zemljotresu, pomicanju okeanskog dna ili kombinaciji ova dva faktora.

Pretpostavlja se da je ovaj talas bio visok tri do četiri metra, ali ne tako jak kao onaj koji se dogodio 2004. godine. Ipak, pravi dokazi leže duboko pod naslagama tla u New Yorku i New Jerseyu.