Nauka
0

Pričljive djevojčice često su depresivne

Sarajevo-x.com
Djevojke koje se često žale i pričaju o svojim problemima izložene su većem riziku da obole od depresije i anksioznosti. Ove zaključke donijeli su stručnjaci sa Univerziteta Missouri-Columbia koji su radili šestomjesečnu studiju ne bi li otkrili uzroke depresije i anksioznosti.

Vođa studije, psiholog Amanda Rose sa svojim kolegama je tokom šest mjeseci istraživala ponašanje 813 učesnika studije, a učesnici su bili dječaci i djevojčice. Stručnjaci su pratili ponašanje djece koja intenzivno pričaju o svojim problemima. Svi ispitanici bila su djeca srednjoškolskog uzrasta.

Nakon šest mjeseci intenzivnog rada, stručnjaci su otkrili da djevojčice koje sve svoje probleme iznose u javnost i koje se skoro svakodnevno intimno povjeravaju svojim prijateljicama, mnogo češće padaju u blage depresije i pate od anksioznosti. Ovakvo ponašanje nije primijećeno kod dječaka. Opasnost koja se vidi iz ovih rezultata je u tolikoj mjeri što blage depresije s vremenom postaju opasna oboljenja od kojih se izuzetno teško liječi.

„Kada djevojčice intenzivno govore o svojim problemima, to ih automatski tjera da konstantno misle o njima. Tako da su im te nedaće uvijek na umu. Zbog toga dolazi do depresije“, izjavila je u razgovoru za magazin „Development Psychology“ Amanda Rose.