Nauka
0

Prevelika količina vitamina može izazvati rak

Sarajevo-x.com
Muškarci koji uzimaju mnogo vitamina u nadi da će time poboljšati svoje zdravlje, mogli bi ustvari povećati rizik oboljenja od raka prostate. Ovo se odnosi posebno na one muškarce u čijoj je porodici već bilo ovakvih bolesti, objavljeno je u magazinu američkog Nacionalnog instituta za istraživanje kancerogenih oboljenja.

Muškarci koji prekorače preporučenu dozu konzumacije vitamina uzimajući sedam multivitaminskih proizvoda nedjeljno, povećavaju rizik oboljenja od raka prostate za 30 posto.

Za potrebe ovog istraživanja, doktori u Nacionalnom institutu za istraživanje kancerogenih oboljenja, pratili su zdravstveno stanje 295.344 muškaraca kako bi utvrdili da li postoji veza između konzumacije vitamina i raka prostate.

"Ustanovili smo povećanje rizika kod muškaraca koji uzimaju multivitamine u prekomjernim količinama", izjavio je Dr. Michael Leitzman za magazin.

Rak prostate razvija se sporo te mnogi muškarci često nisu ni svjesni svog oboljenja sve dok rak ne dođe u naprednu faza, a tada već bude suviše kasno.

Istraživanja su pokazala da vitamini pozitivno utiču na ljudski organizam, ali samo u preporučenim količinama. Prekomjerni unos vitamina može biti fatalan.