Nauka
0

Prestrašeni izraz lica privlači (naj)više pažnje

Sarajevo-x.com
Iako nečije nasmiješeno lice nećete nikada zaboraviti, prestrašen izraz lica će biti prvo što ćete kod nekoga primjetiti. Rezultati novih istraživanja su pokazali da od svih izraza lica, čovjek najprije primjeti prestrašeno, a zatim se i sam priprema za neki negativan događaj.

U studiji koja je istraživala koliko brzo i kako analiziramo i procesuiramo izraze lica drugih ljudi, naučnici su došli do zanimljivih rezultata, izvijestio je u ponedjeljak Reuters.

Lice koje izražava strah je ono koje će nam najprije zapasti za oko i potaknuti nas da se pripremimo za neki negativan događaj.

"Mi smatramo da se to događa zbog toga što je čovjek oduvijek osjećao strah od nečega, a preplašeno lice je znak da nešto nije u redu i služi za ostale kao alarm", izjavio je David Zald, profesor psihologije sa Univerziteta u Tennesseeu.

Eksperiment tokom kojeg su na nekoliko milisekundi ispitanicima pokazivali dvije slike s različitim izrazima lica, pokazao je da ljudi najviše primjećuju prestrašeno lice.

Ljudima su na posebnom uređaju istovremeno prikazivane dvije fotografije s različitim izrazima lica, a rezultat istraživanja je pokazao da mozak registruje najprije prestrašeno lice.