Astronomsko društvo Orion
0

Prelaz Venere preko Sunca bit će fantastičan prizor

Klix.ba
U srijedu, 6. juna ujutro, Sunce će za građane Bosne i Hercegovine izaći oko 5 sati. Ovo Sunce, međutim, neće biti "obično", navode u Astronomskom društvu Orion.

Ukoliko bi Sunce u subotu posmatrali kroz specijalni filter ili tamno staklo mogli bi na njemu primijetiti tamnu tačku koja će se lagano kretati prema rubu Sunčevog diska i pri dodiru s njim pretvoriti u tamnu kapljicu koja će oko sedam sati napustiti Sunce.

Ova tačkica nije jedna od mnogih pjega na Suncu koje se mogu vidjeti u zadnje vrijeme, kako ono dostiže maksimum svoje aktivnosti. Ta tačkica je planeta Venera.

"Bit ćemo svjedoci prelaza Venere preko Sunca, najrjeđeg predvidljivog astronomskog događaja vidljivog sa Zemlje. Sljedeći put kada se ovo desi neće biti nas, a vjerovatno ni naše djece, jer će se ovaj događaj ponoviti tek 2117. godine. Pojava prelaza Venere je slična pojavi pomračenja Sunca, tj. nastaje poravnavanjem Sunca, Venere i Zemlje u isti pravac. Kako nam je Mjesec najbliže nebesko tijelo i prividno najveće na nebu, on je ponekad u stanju pokriti cijelo Sunce i tada to zovemo totalnim pomračenjem Sunca. Venera je prilikom ovakvog poravnanja u položaju kada je najbliža Zemlji i nalazi se na udaljenosti od nekih 50 miliona kilometara, a kako su njene dimenzije jako slične Zemljinim (prečnik od oko 12.000 km) to znači da ćemo je tada vidjeti kao kružić prividnog ugaonog prečnika oko jedne minute. Za poređenje, Mjesec i Sunce su prividnog prečnika od oko 30 ugaonih minuta. Dakle, Venerin disk ćemo vidjeti kao tridesetinu Sunčevog diska dok prelazi preko njega", navode u Orionu.

Astronomsko društvo Orion Sarajevo za sve zainteresovane građane organizuje posmatranje ovog događaja svojim teleskopima, na kojima će biti specijalni filteri za posmatranje Sunca. Kako je jako bitno vidjeti Sunce što je ranije moguće, posmatranje će biti organizovano na platou kod Vidikovca, stotinjak metara iznad mjesta gdje je završavala nekadašnja žičara na Trebeviću. Ovo mjesto je potpuno otvoreno ka istoku.

Početak posmatranja će biti u 5 sati i 30 minuta kada se nadamo da će nam vremenski uslovi dozvoliti da vidimo Sunce, a završit će se oko 7 sati. Članovi AD Orion će postaviti tri veća teleskopa sa specijalnim filterima za posmatranje Sunca, od kojih će se preko jednog događaj snimati kamerom i prikazivati na monitoru. Za one koji dođu bit će obezbijeđeno i više manjih filtera za posmatranje golim okom i više manjih teleskopa pomoću kojih će se metodom projekcije posmatrati Sunce sa Venerom. Termin je zgodan za sve koji imaju obaveze od jutra, pošto se iza toga ima vremena još stići na posao ili u školu.