Nauka
26

Prekinuti signali letjelice Schiaparelli, sateliti je ne mogu pronaći

Klix.ba
Signali letjelice Schiaparelli koja je danas trebala sletjeti na površinu Marsa su prekinuti, a sateliti oko Crvene planete je ne mogu pronaći. Riječ je o dijelu projekta ExoMars koji je u martu 2016. na Mars odaslao orbiter za proučavanje atmosfere i lander Schiaparelli, koji bi trebao demonstrirati slijetanje na planetu.

Praćenje radiosignala letjelice je prekinuto manje od minute prije očekivanog slijetanja na površinu Marsa. Sateliti oko ove planete su pokušali otkriti gdje se ona nalazi, ali su pokušaji završili neuspješno. Jedan američki satelit je čak pokušao pozvati letjelicu kako bi je "natjerao" da se aktivira i pošalje bilo kakav signal, no, odgovora nije bilo.

Evropska svemirska agencija strahuje da je letjelica pala te da je uništena, no, zvanično, još uvijek je prerano donijeti bilo kakav zaključak.

Inžinjeri pokušavaju pronaći uzrok prekida komunikacija, a razmatraju se i sljedeći koraci koji bi mogli popraviti situaciju. Ovaj proces bi mogao potrajati nekoliko dana.

Ključni podaci će doći od letjelice Trace Gas Orbiter, koja prikuplja informacije o metanu i drugim gasovima u atmosferi Marsa, ali i koja je pratila letjelicu Schiaparelli. Telemetrija spuštanja letjelice bi mogla pokazati šta se dogodilo u posljednjim trenucima prije očekivanog slijetanja.

Letjelica je bila opremljena toplotnim štitom, padobranom i raketnim potisnicima kako bi na površinu Marsa mogla sletjeti netaknuta. Ako se ispostavi da je uništena, to će biti težak udarac za ESA-u.