Nauka
1

Predviđanja Vikinga: Svijet će nestati za 99 dana, odbrojavanje počelo

Klix.ba
Samo godinu dana nakon što se ispostavilo da je majansko proročanstvo o kraju svijeta netačno, pojavila su se nova predviđanja da će svijet kakav znamo završiti. Naime, iz nordijske mitologije stižu proročanstva da će se Sudnji dan desiti za tačno 99 dana.

Sinoć je u gradu York zvuk iz antičkog instrumenta označio početak odbrojavanja do kraja svijeta, takozvane vikinške apokalipse. Legenda kaže da je nordijski bog Heimdall puhao u rog kako bi upozorio ljude na nadolazeću propast.

Proročanstvo kaže da će svijet kakav znamo nestati 22. februara 2014. godine.

Vikinzi su vjerovali da će kraju svijeta prethoditi tri jake zime između kojih neće biti ljeta, nestat će morala i širom svijeta će se voditi bitke.

"Vuk Skoll će proždrijeti Sunce, a njegov brat Hati Mjesec, što će dovesti do nestanka zvijezda, a Zemlju će obaviti vječna tama", kaže proročanstvo. 

Eksperti za nordijsku mitologiju su izračunali da su Vikinzi vjerovali da će se to desiti 22. februara 2014.

Tog dana svijet će pogoditi zemljotresi, nivo mora će se podići, a zemlja i tlo će biti prekriveni otrovom.

"Proteklih godina smo imali proročanstva Maja o dolasku apokalipse te brojna druga predviđanja vidovnjaka i vizionara, ali zvuk roga je možda najbolji pokazatelj da će se vikinška predviđanja obistiniti 22. februara naredne godine", rekao je Danielle Dardagan, direktor Vikinškog festivala u Yorku.

Prema njegovim riječima, kraj svijeta se podudara sa početkom tog festivala sljedeće godine.