Nauka
0

Predstavljena knjiga grupe autora "Vrijeme genetike"

FENA
U Velikoj sali Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH) u četvrtak je predstavljena knjiga "Vrijeme genetike" autora prof. dr. Ljubomira Berberovića, prof. dr. Amire Redžić i dipl. psihologa Bojana Šošića.

"Vrijeme genetike" je, kako je kazao recenzent i jedan od predstavljača ove knjige akademik Slobodan Loga, izvanredno djelo koje se uza sve karakteristike naučnoistraživačkog djela o organskom nasljeđivanju odlikuje i jednostavnošću, što je čini prihvatljivom za sve zainteresirane.

"Jezička i stilska perfekcija ove knjige olakšava spoznaju o oblasti genetike, faktora nasljeđivanja te cjelokupnog razvoja ove grane nauke", rekao je Loga.

Knjiga se sastoji iz dva poglavlja: "U historiji nauke" koja nudi historijski pregled najvažnijih ostvarenja iz oblasti organskoga i biološkog nasljeđivanja, te poglavlja pod naslovom "Na sceni današnjice" koje razmatra sve aspekte primjene genetike, njena pozitivna i negativna djelovanja te genetičku tehnologiju.

"Kvalitet knjige je višestruk, ona je naučno, stručno pa čak i literarno djelo jer je veoma složenu naučnu materiju poput molekularne biologije učinila razumljivom. Njena vrijednost se ogleda i u spoznaji odgovora na pitanje koje nas individualno muči a to je: kako čovjek postaje ono što jeste?" - izjavio je za medije predstavljač djela prof. dr. Ismet Dizdarević.

Autorica knjige "Vrijeme genetike" Amira Redžić istaknula je vrijednost ovog djela za buduća saznanja u oblasti nasljeđivanja.

"Knjiga je doprinos nauci danas i sutra jer bez genetike život ne može opstati. Genetika je nauka budućnosti: molekularna biologija i humana genetika su odlučujuće u genskoj terapiji čovjeka i procesu liječenja bolesnih", kazala je novinarima prof. dr. Redžić.

Izuzetnu vrijednost knjige i njen doprinos u oblasti liječenja bolesti današnjice istakao je i prof. dr. Faris Gavrankapetanović, koji je pohvalio istraživačku i naučnu metodologiju koju su autori koristili pri stvaranju ovog djela.

Izdavač knjige je Institut za naučnoistraživački rad i razvoj Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.