Nauka
0

Prahistorijske bakterije mogu preživjeti na Marsu

Sarajevo-x.com
Prema novoj studiji, prahistorijske bakterije koje su preživjele milion godina boreći se za opstanak u teškim uslovima na Zemlji, vrlo lako bi mogle živjeti i na Marsu. Osim toga, ove bakterije imaju fenomenalnu DNK odbranu jer uspijevaju prepraviti greške u genetskom materijalu i tako opstati.

Prema londonskoj studiji, prahistorijske bakterije koje su na Zemlji preživjele oštre ledene uslove mogle bi preživjeti u sličnim uslovima na Marsu, prenosi Reuters.

"Ako može preživjeti milion godina na Zemlji, vrlo je vjerovatno da može preživjeti i na Marsu", izjavio je jedan od istraživača Willerslev.

Internacionalni tim koji je uključio istraživače iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Rusije i Švedske, testirao je mikrobe koje su izvadili sa deset metara dubine područja vječnog leda (sjeverna Kanada, Sibir i Antarktik).

DNK bakterija je pokazao da su se uspjele oduprijeti lošim uslovima vrlo zanimljivom mogućnošću reparacije genetskog materijala. Na taj način su preživjele veliki broj godina. Prema analizama, bakterije su preživjele jer su se hranile fosfatom i dušikom zaleđenim u vječnim ledenim pokrivačima.

Ovo je interesantno jer su vremenski uslovi na Marsu stabilni. Marsovske temperature su vrlo niske, ali ne variraju što je dobro za ovakve bakterije.