Naučnici
0

Potrošnja na zapadu ugrožava zalihe vode

FENA
Foto: Press Assoc.
Foto: Press Assoc.
Količina vode koja se koristi za proizvodnju hrane i robe zbog izvoza u razvijene zemlje dovodi do nestašice vode u državama u razvoju, saopćili su u ponedjeljak naučnici.

U izvještaju koji se fokusira na Veliku Britaniju navodi se da se u inostranstvu troše dvije trećine vode neophodne za robu koja se uvozi u ovu zemlju, ističe Roger Falconer, s Univerzitetu u Cardiffu.

"Ukoliko želimo da spriječimo „savršenu oluju“, neophodna je hitna akcija", upozorio je Falconer. Izraz „savršena oluja“ upotrebio je prošle godine glavni naučnik britanske Vlade profesor John Beddington da bi opisao buduće nestašice energije, hrane i vode.

Naučnici procjenjuju da će za 20 godina broj ljudi na planeti premašiti osam milijardi, da će istovremeno globalna potražnja za hranom i energijom biti uvećana za 50 posto, dok će potrebe za pitkom vodom biti povećane za 30 posto.

Za proizvodnju pola litre piva potroši se 74 litara svježe vode, za šolju kafe oko 140 litara, pamučnu majicu oko 2.000 litara, dok je za jedan teleći odrezak potrebno oko 15.000 vode, prenosi Radio Slobodna Evropa.