Nauka
0

Potomci starijih muškaraca žive duže

Sarajevo-x.com
Nova istraživanja pokazuju da su stariji muškarci koji imaju mlađe žene mnogo produktivniji i u određenoj mjeri su zaslužni za nastavak ljudske vrste koja će imati duži život. Istraživanja objavljena u magazinu PloS ONE pokazuju i to da postoji jasna tendencija da stariji muškarci radije biraju mlađe partnerice.

U manje razvijenim i tradicionalnim društvima, muškarci su od 5 do 15 godina stariji od svojih partnerica. U SAD-u i Evropi, muškarci su u prosjeku dvije godine stariji od svojih supruga.

No, najinteresantnije od svega jeste što istraživanje pokazuje da potomci starijih muškaraca i mlađih žena mnogo duže žive u odnosu na prosjek zbog prijenosa gena dugovječnosti koje dobijaju od oca.

Naime, žene svoju reproduktivnu moć gube u svojim pedesetima, a muškarci su reproduktivno sposobni sve do sedamdesete godine. Vremenom i prirodnom selekcijom, potomci starijeg muškarca i mlađe žene imat će duži život.

"Stariji muškarci koji u poznim godinama dobiju djecu prenose svoje gene dugovječnosti na svoju djecu – dječake i djevojčice. Tako da će potomci starijih muškaraca i mlađih žene duže živjeti“, kazao je u razgovoru za Reuters Cedric Puleston sa Univerziteta Stanford.