Neobični analgetik
0

Posmatranje lijepe umjetnosti olakšava bol

Sarajevo-x.com
Odavno je poznato da posmatranje lijepih umjetničkih djela pomaže pri zaboravljanju emocionalne boli, međutim, prema rezultatima novog istraživanja, lijepa umjetnost zaista nam može poslužiti kao analgetik i kada osjećamo fizičku 'stvarnu' bol.

Istraživači univerziteta u Baliju, na čelu sa prof. dr. Marinom de Tommaso, sa odjela za neuropsihopatologijski bol, ispitivali su reakcije ljudi na dvadesetak umjetničkih djela, koja su ocijenjena kao najružnija ili najljepša od njih 300.

Istraživanje je provedeno na dvanaest studenata, volontera sa Univerziteta (šest muškaraca i šest žena u dobi od 22 do 38 godina), kojima je nakon odabira lijepe ili ružne slike bilo 'naređeno' da zamišljaju čas lijepo, čas ružno djelo, a na momente i bijeli zid, dok su im istraživači laserskom zrakom usmjerenom na lijevu ruku simulirali osjećaj boli.

Rezultati su pokazali da je bol bila čak tri puta slabija kada su zamišljali umjetničko djelo koje im se sviđa, nego kad su u mislima imali sliku ružne umjetnosti ili bijelog zida. Elektrode koje su mjerile aktivnost mozga dobrovoljaca također su potvrdile njihove izjave, saznaje u četvrtak britanski Telegraph.

Tim pod vodstvom doktorice Tommaso za potrebe svog istraživanja koristio je djela Leonarda da Vinčija, Sandra Botičelija, Pikasa i mnogih drugih.

Najljepšim djelima ocjenjene su slike 'Starry Night' od Vincenta Van Gogha i 'Birt of Venus' od Botičelija, dok su Pikasova djela i slike kolumbijskog umjetnika Fernanda Botera okarakterisana kao vrlo ružna.