Ide u muzej
1

Posljednji let Endeavoura na leđima Boeinga 747

SRNA
Letjelica Endeavour ide na svoj posljednji let (Foto: AFP)
Letjelica Endeavour ide na svoj posljednji let (Foto: AFP)
Američka svemirska letjelica Endeavour danas je na leđima aviona Boeing 747 krenula na svoje posljednje putovanje iz Floride ka Kaliforniji, gdje će biti izložena u muzeju u Los Angelesu, navodi američka svemirska agencija NASA.

Avion je bez problema poletio rano jutros po lokalnom vremenu, a dolazak na aerodrom u Los Angeles očekuje se za dva dana. Ovim je završena 19-godišnja istorija letjelice koja je postala drugi od tri američka šatla koji prestaju da se koriste.

Svemirska letjelica, teška 85 tona, završila je svoju posljednju misiju u kosmosu maja-juna 2011. godine.

NASA je saopštila da je Endeavour prešao ukupno 198 miliona kilometara tokom 25 misija u svemiru.

Najstarija i najviše korišćena letjelica američkog svemirskog programa, Discovery, letačku karijeru završila je sa pređenih 238 miliona kilometara i 365 dana u svemiru.

Discovery je prvi put lansiran 1984. godine i 39 puta je letio u svemir, više od bilo kojeg drugog shuttlea. On je najstariji od tri shuttlea američke svemirske agencije, i prvi koji je otišao u muzej.

NASA je prošle godine, poslije 30 godina, završila program svemisrkih letjelica i privatnim američkim kompanijama prepustila svemirske letove za snabdijevanje Međunarodne svemirske stanice u orbiti Zemlje.