NASA
0

Posljednje lansiranje Endeavoura odgođeno za 29. april

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Posljednje lansiranje raketoplana Endeavour, zakazano za 19. april, odgođeno je do 29. aprila, objavila je u ponedjeljak američka svemirska agencija NASA.

Do odgađanja je došlo zbog preklapanja rasporeda s ruskim transportnim brodom Progres, koji je trebalo da bude vezan uz dok Međunarodne svemirske stanice (ISS) u vrijeme blizu utvrđenog datuma lansiranja Endeavoura, navela je NASA u saopćenju.

Endeavour je podvrgnut inspekcijama dva dana nakon grmljavinske oluje s tučom koja ga je prošle sedmice zahvatila na lansirnoj rampi svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi. Udar groma prouzrokovao je manje štete na izolacijskoj pjeni na vrhu vanjskog spremnika letjelice.

Šest astronauta trebalo bi činiti posadu na posljednjoj, 36. svemirskoj misiji Endeavoura. Zapovjednik misije biti će Mark Kelly, suprug američke kongresnice Gabrielle Giffords iz Arizone, koja se oporavlja od teškog ranjavanja u januarskoj pucnjavi u gradu Tucsonu, u kojoj je ubijeno šest osoba. CNN je izvijestio, prenosi Hina, da kongresnica Giffords planira prisustvovati lansiranju.