NASA
0

Posljednja misija Discoveryja 1. novembra

SRNA
Foto: NASA
Foto: NASA
Američki svemirski brod Discovery sa šestero astronauta bit će lansiran posljednji put 1. novembra ka Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), potvrdili su zvaničnici misije.

"Odluka je donijeta poslije sastanka zvaničnika Kosmičkog centra Kennedy koji je održan kako bi se utvrdilo da su šatl i posada spremni za polijetanje iz svemirskog centra Kennedy u američkoj državi Floridi", izjavili su zvaničnici na konferenciji za novinare.

Direktor misije za lansiranje Mike Leinbach rekao je da je sve potpuno spremno i da bi misija mogla da bude odgođena zbog loših vremenskih uslova.

Zeleno svjetlo dato je nakon što su tehničari tokom vikenda uspješno zamijenili dva spoja u sistemu za snabdijevanje gorivom motora orbitalnog navigacionog sistema u repu šatla. 

 Strahovalo se da će ovaj problem odložiti lansiranje na nekoliko dana. 

Ovo je četvrto i ujedno posljednje  lansiranje ove godine.  

Nasina svemirska letjelica Endeavour krenut će na posljednji put ka Međunarodnoj svemirskoj stanici u februaru naredne godine. To će i zvanično biti posljednji program, prije nego što tri letjelice budu naredne godine poslane u muzej, 30 godina nakon prvog leta.
Međutim, nedavno usvojen budžet NASA-e za 2011. godine, ostavlja otvorena vrata kako bi dodatni let šatla mogao biti obavljen u junu naredne godine. 

 Posada koju čine šest američkih astronauta, među kojima jedna žena boraviće 11 dana na ISS. 

Zvanično odbrojavanje počet će u petak, 29. oktobra, kada šest članova posade stigne u Kosmički centar Kennedy u blizini Cape Canaverala na Floridi.