Nauka
1

Poremećaj potisnutog sjećanja nema naučnu osnovu

Sarajevo-x.com
Istraživači sa medicinskog fakulteta u Harvardu su izjavili da poremećaj poznat kao potisnuto sjećanje nije naučno osnovan, već je kreacija kulture.

U neobičnom istraživanju koje je sproveo tim psihijatara i profesora engleskog jezika, grupa sa Harvarda nije uspjela pronaći niti jedan primjer ovog fenomena u zapadnoj literaturi u posljednjih 200 godina, objavio je Washington Post.

Vođa istraživanja Harrison Pope je izjavio da se disocijativna amnezija ili potisnuto sjećanje kao pojam prvi put pojavljuje u literaturi 19. vijeka, kao na primjer u poeziji pjesnikinje Emily Dickinson.

Grupa je razvila teoriju prema kojoj se navodi, da ako je ovaj poremećaj išta drugo do sindrom zasnovan na kulturi, onda bi bili prisutni primjeri i u ranijoj literaturi, jer umjetnost svoju inspiraciju crpi iz stvarnog života.

Oni ističu da su Shakespeare i Homer stvorili veliki broj različitih likova koji pate od raznih psihijatrijskih poremećaja, kao što su šizofrenija i depresija, ali nijedan ne pokazuje simptome potisnutog sjećanja.

U tekstu objavljenom u magazinu Psychological Medicine, istraživači nude 1.000 dolara onome ko može dokazati da njihova teorija o potisnutom sjećanju kao kulturološkoj kreaciji nije tačna .