Arheolozi ne odustaju
0

Ponovna potraga za Cleopatrinim grobom

Sarajevo-x.com
Hram Taposiris Magna (Foto: AFP)
Hram Taposiris Magna (Foto: AFP)
Grupa arheologa najavila da će slijedeće sedmice na nekoliko lokacija u Egiptu početi istraživanje koje bi napokon trebalo riješiti misteriju zadnjeg počivališta velike egipatske kraljice Cleopatre.

Mjesto gdje su zakopani slavna egipatska kraljica Cleopatra i njen ljubavnik Marko Antonije ono je što oduvijek zanima arheologe i historičare.

Par kojeg je besmrtnim učinio veliki William Shakespeare, a kasnije na filmskom platnu Elizabeth Taylor i Richard Burton, mogao bi biti zakopan u dubokom oknu hrama blizu Aleksandrije, na obalama Mediterana, piše AP.

Prošle godine arheolozi su blizu ovog hrama otkrili glavu kipa Cleopatre, 22 novčića s njenim likom i masku za koju se pretpostavlja da je pripadala Marku Antoniju.

Zasad će iskopavanja biti vršena na tri lokacije u okolini hrama Taposiris Magna izgrađenog za vrijeme kralja Ptolomeja (282. -246. P.N.E.)

Slavni par je 30. godine P.N.E. izvršio samoubistvo nakon izgubljene bitke kod Akcija. Misli se da je Marko Antonije samoubistvo izvršio svojim mačem, dok je Cleopatra dopustila da je ujede zmija otrovnica.

Tim arheologa koji radi na iskopavanjima u zadnje tri godine pronašao je niz grobnica u blizini spomenutog hrama u kojima je dosad pronađeno deset mumija.