Naučno otkriće - video
0

Pogledajte kako se širi virus HIV-a

Sarajevo-x.com
Naučnici zaposleni u kalifornijskom centru za ispitivanje HIV-a snimili su kako virus prelazi sa zaražene na zdravu stanicu organizma, te saznali nekoliko sasvim novih činjenica o smrtonosnom virusu.

Studija je nastala nakon što su naučnici prilikom kloniranja ćelija zaraženih HIV-om u njih ubrizgali zeleni protein koji postane vidljiv u dodiru sa svjetlošću, a zatim snimali promjene koje nastanu kad zaražena ćelija dođe u dodir s zdravom.

Prilikom dodira dvaju stanica primjećeno je da dolazi do stvaranja mosta nazvanog virološka sinapsa. Nakon uspostavljanja ove sinapse, virus polako prelazi na zdravu stanicu što se na snimku može jasno vidjeti.

Autor studije, dr. Thomas Huser izjavio je da je vrlo sretan zbog otkrića jer je ovo izvrsna šansa za dalje istraživanje vakcine protiv HIV-a.

'Što više znamo o širenju virusa, veće su šanse da se stane na kraj opasnom virusu i bolesti. Mnogi su pokušaji dosad propali ali mi ipak moramo biti uporni', dodao je Huser.

Do prije pet godina se mislilo da se virus HIV-a širi putem zaraženih čestica koje su se 'lijepile' za zdrave ćelije i tako širile organizmom, no 2004. godine se otkrilo da virus ustvari boravi u unutrašnjosti ćelije, a ne zalijepljen s njene vanjske strane.

Vakcine koje su godinama razvijane bile su neefikasne jer su bile kreirane za borbu protiv slobodnog virusa, no nova okrića ukazuju na to da ćelije stupaju u direktini kontakt i da virus pravi most pomoću kojeg ulazi u zdravu ćeliju.

Studija je objavljena u magazinu Science.