'Zeleni' doktori
0

Pod visokim temperaturama biljke proizvode aspirin

Sarajevo-x.com
Biljke pod 'stresnim' uslovima kakvi su propuh i visoke temperature proizvode hemijske supstance koje imaju svojstva aspirina, pokazali su rezultati istraživanja američkih naučnika iz Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja u Coloradu.

Naime, proizvodnja ljekovitih supstanci posljedica je jačanja biohemijskih odbrambenih sistema kod biljaka izloženih propuhu i visokim temperaturama, saznaje BBC u petak.

Iz istraživačkog centra poručuju da bi praćenje proizvodnje 'aspirina' kod biljaka uvelike moglo pomoći farmerima kako bi mnogo ranije uočili moguće propadanje usjeva. S druge strane, naučnici su zabrinuti da bi kombinacija navedenih supstanci sa industrijskim gasovima mogla utjecati na nivo zagađenja.

"Pokretač čitavog procesa proizvodnje je niz proteina koji jača biohemijske odbrambene sisteme biljaka i smanjuje povrede. Naša mjerenja ukazala su na to da se značajne količine supstance, stručnog naziva metil silikat, mogu pronaći u atmosferi kada biljke reaguju na propuh, nerazumno visoke temperature ili druge 'stresove'", objasnio je šef tima koji je proveo istraživanje Thomas Karl.

Naučnici iz Colorada vjeruju kako proces proizvodnje supstanci svojstava sličnih aspirinu pomaže biljkama kako bi jedna drugu upozorile na opasnost.

"Rezultati istraživanja pokazuju da biljke komuniciraju jedna s drugom na nivou eko sistema. Izgleda da su biljke sposobne za komunikaciju putem atmosfere", oduševljeno je ispričao jedan od istraživača Alex Guenther.