Nauka
9

Počinje historijska potraga za vanzemaljskim životom vrijedna milione dolara

Klix.ba
Profesor Stephen Hawking pokrenuo je najopsežniju potragu za vanzemaljskim životom.

Naučnici će skenirati milion nama najbližih zvijezda u narednih 10 godina kako bi čuli signale koji bi mogli doći od inteligentne civilizacije. Projekt će istražiti deset puta veći dio neba u odnosu na prethodne istrage i koristit će tehnologiju koja je 50 puta osjetljivija.

"Negdje u kosmosu možda inteligentni životi gledaju ova naša svjetla i pitaju se šta znače. Ne postoji veće pitanje. Vrijeme je da se posvetimo traženju odgovora i potražimo život van Zemlje", rekao je.

U projektu će se koristiti dva najsnažnija radioteleskopa kako bi se slušali signali kroz 10 milijardi frekvenci. Automatskim teleskopom za traženje planera na Lick opservatoriju u Californiji također će tražiti lasersku transmisiju.

Naučnici kažu da će sve informacije koje dobiju biti dostupne javnosti. Astronom Lord Rees vodi projekat.

"Ne znamo šta ćemo vidjeti tamo. Možda postoji organski život. Možda postoje mašine koje je napravila davno preminula civilizacija. Ali bilo kakav signal, iako ga je teško dekodirati, reći će nam da koncept logike i fizike nije ograničen u hardveru ljudske lobanje. On je negdje drugo i transformisat će naš pogled na univerzum", rekao je Rees.

Inicijativa Breaktrough koju je osnovao milijarder Yuri Milner, ulaže 100 miliona dolara u potragu.

"Naša namjera je samo da slušamo. Nećemo slati nikakve signale", rekao je Milner.

Prema posljednjim otkrićima s NASA-inog svemirskog teleskopa Kepler 10 posto zvijezda u Mliječnom putu ima planete koje su slične veličine kao Zemlja i i maju srednju temperaturu podobnu za stvaranje života.