Nauka
0

Počelo prvo liječenje ljudskim matičnim ćelijama

SRNA
Američki ljekari počeli su prvo zvanično testiranje liječenja matičnim ćelijama ljudskog embriona, nakon što su dobili zeleno svjetlo od nadležne regulatorne agencije.

Administracija za hranu i lijekove SAD odobrila je kompaniji "Geron" da upotrijebi kontroverzne ćelije za liječenje ljudi koji su zadobili povrede kičme, prenosi BBC.

    	Matične ćelije imaju potencijal da postanu različite vrste tjelesnih ćelija, uključujući nervne ćelije. Testovi u bolnici u Atlanti sprovode se da bi se provjerilo da li je ovakav način liječenja bezbjedan.

    "Geron" je biotehnološka kompanija sa sjedištem u "silikonskoj dolini", južno od San Franciska. Firma je potrošila 170 miliona dolara na razvoj liječenja povreda kičmenog stuba matičnim ćelijama.

    	Testovi sprovedeni na životinjama pokazali su da su paralizovani pacovi kojima su u kičmu ubrizgane matične ćelije ponovo dobili određeni stepen pokretljivosti.

    	Trenutno, ipak, nije poznato da li ovakvo liječenje može da donese bilo kakvu korist ljudima sa povredma kičme.

    	"Kada smo počeli rad na ljudskim embrionskim matičnim ćelijama 1999. godine, mnogi su predviđali da će proći decenije prije nego što bude odobrena ćelijska terapija na ljudima. Ovo dostignuiće je rezultat intenzivnog istraživanja i razvoja, kao i sukcesije inventivnih koraka", izjavio je predsjednik "Gerona" doktor Thomas Okarma.
    	Stručnjaci procjenjuju da će proći godine rigoroznih testiranja prije nego što se bude znalo da li je terapija bezbjedna i efikasna.

    	"Ovo su veoma uzbudljive novosti, ali važno je da imamo u vidu da je cilj testova u ovoj fazi da se potvrdi da nema štete za pacijente, a ne da se otkrije da li ima beneficija. Kada to bude potvrđeno, pažnja će biti usmjerena na razvoj i procjenu novog tretmana", izjavio je profesor Ijan Vilmut, direktor Medicinskog istraživačkog centra za regenerativnu meidicinu Univerziteta u Edinburgu.