Nauka
21

Počelo montiranje najmoćnijeg i najskupljeg teleskopa u historiji

Klix.ba
Prvi segment ogledala na svemirskom teleskopu JWST (James Webb Space Telescope) uspješno je montiran, što predstavlja značajan korak u izgradnji nasljednika teleskopa Hubble.
Foto: EPA
Foto: EPA

James Webb bit će osjetljiviji i precizniji od Hubblea, a njime će se između ostalog moći posmatrati i prve zvijezde svemira te atmosfera egzoplaneta, kao i tragovi eventualnog života na njima.

Tim inžinjera je koristeći robotsku ruku podigao i precizno pozicionirao segment ogledala prečnika 130 centimetara i težine oko 40 kilograma. Ukupno 18 šestougaonih segmenata velikog ogledala bit će montirano početkom 2016. godine. Formirat će primarno "oko" prečnika 6,5 metara, odnosno površine 25 kvadratnih metara što je pet puta veće od "oka" Hubblea.

Ogledala su načinjena od berilija, izuzetno lakog materijala omotanog folijom od zlata. James Webb bi trebao orbitirati oko Zemlje na udaljenost od oko 1,5 miliona kilometara.

Najveći dio teleskopa je štit veličine teniskog igrališta koji će uređaje i instrumente štititi od solarne radijacije. Teleskop će moći vidjeti vidljivo i infracrveno svjetlo, a kako bi sve radilo na savršen način, James Webb će operirati na temperaturi od –220 stepeni.

James Webb je zajednički projekt NASA-e, Evropske svemirske agencije i Kanadske svemirske agencije. Raketa Ariane V koja će nositi satelit bit će lansirana u oktobru 2018. godine. Početna vrijednost teleskopa je oko 8,2 milijarde eura.