Kina
0

Počela nova iskopavanja slavnih terracotta ratnika

Sarajevo-x.com
Kineski arheolozi u nedjelju su počeli na novim iskopavanjima znamenitih terracotta ratnika nakon više od 24 godine pauze, pišu tamošnji mediji.

Ovo je tek treće iskopavanje otkad su u kineskoj pokrajini Shaanxi, u gradu Xianu, još davne 1974. pronađeni ostaci kamenih ratnika iz vremena prvog kineskog cara Qin Shi Huangdija.

Vojska terracotta, terracotta ili glineni ratnici, kako ih neki zovu, su kolekcija od preko 7.000 figura vojnika i konja od gline, a sve figure su napravljene u prirodnoj veličini.

Kolekcija figura se nalazila u grobnici i bila zakopana zajedno s prvim kineskim carem Qin Shi Huangdijem koji je 221. godine p.n.e. ujedinio Kinu. Vjerovalo da će tako i nakon smrti car imati vojsku koja će ga štititi. Svaka od figura je jedinstvena, tako da ne postoje dvije identične. Također, sve su naoružane strijelama, kopljima, mačevima i dr., a interesantno je da je naoružanje u vrijeme otkrića bilo još uvijek veoma oštro.

Nova iskopavanja privukla se veliki broj turista koje interesuje da li će naučnici uspjeti u nakani da iskopaju sve zaostale ratnike, te mnogobrojne konje i kočije koje su također skrivene u ogromnoj grobnici.

Rad na iskopavanju iziskuje veliki trud zbog opreza kojim se pristupa oštećenim figurama.

Vojska terracotta je pokopana oko jedan i pol kilometar istočno od groba Shi Huangdija, i to na tri nivoa. Prvo su iskopane figure koje su se nalazile na dubini od četiri do osam metara. Na mjestu ruševina otvoren je i muzej nazvan Muzej prvog cara dinastije Qin, otvoren za javnost od 1979.

Godinu dana poslije,1980., iskopane su i dvije obojene bronzane kočije nedaleko od carevog groba. Svaka se sastojala od 3.000 raznih dijelova i pokretala su ih po četriri konja.