Nauka
20

Pluton napušten: New Horizons se "javio", prve fotografije površine u toku dana

Klix.ba
Do Zemlje je jutros oko 2 sata došao signal sa NASA-ine letjelice New Horizons, što potvrđuje uspješnost preleta Plutona.

Bio je to prvi znak "života" letjelice nakon što je u utorak u 13:50 sati po našem vremenu prišla Plutonu te prekinula kontakt sa kontrolom leta u Marylandu. Komunikacija je prekinuta zbog rotiranja letjelice prema patuljastoj planeti kako bi sakupila podatke i načinila fotografije.

Signal je prvo detektovan uz pomoć velikih antena u Madridu, a do Zemlje je putovao četiri sata i 25 minuta prevalivši daljinu od 4,7 milijardi kilometara.

New Horizons je napustio područje Plutona i sada se nalazi na milion kilometara od svog primarnog cilja. NASA-ina letjelica nastavlja svoj put prema Kuiperovom pojasu brzinom od nevjerovatnih 14 kilometara u sekundi.

"Imamo zdravu letjelicu, dobili smo podatke iz Plutonovog sistema koji je sada iza nas", rekla je menadžerica misije Alice Bowman.

Prvi signali sa New Horizonsa sadrži informacije tehničke prirode, a prvi naučni podaci, uključujući fotografije površine, očekuju se tokom dana.