Nauka
18

Pioneer u Sarajevu

Klix.ba
Distributer poznatog japanskog proizvođača potrošačke elektronike, firma Media Forum iz Ljubuškog, u petak su u sarajevskom Holiday Innu organizovali prezentaciju novih Pioneer proizvoda.

Osim osoblja Media Foruma, jedan od predavača bio je i gost iz Pioneer-a, gospodin Johan Focquet, direktor prodaje za Evropu, koji je poslije predstavljanja firme komentarisao i prodajne rezultate u BiH. Iako ne postoje tačni podaci o tržišnom udjelu, Pioneer je zadovoljan stalnim rastom prodaje i u odnosu na 2000. godinu, kada su se prvi put pojavili u BiH, promet je povećan 2,5 puta, gledajući po vrijednosti.

Gospodin Focquet je u neformalnom i na trenutke duhovitom izlaganju predstavio nove porodice proizvoda za kućnu zabavu – DVD player-e, DVD rekordere ili popularno PVR-ove (Personal Video Recorder), uređaje koji će zamijeniti današnje VHS video rekordere, te naravno plazma PDP televizore velikog formata. Bilo je riječi i o zvučnicima i audio sistemima, ali je fokus bio na kućnoj zabavi. Kroz iscrpnu analizu tržišta, komentarisani su trendovi u svakom od navedenih tržišnih segmenata, s posebnim naglaskom na sukob plazma i LCD tehnologija. Kako sada stvari stoje, plazma dominira među modelima preko 40 inča, dok se LCD tehnologija unapređuje i uskoro će postati konkurent plazmama. Shodno brojama koje smo imali priliku vidjeti, u Pioneer-u misle da era imerzivne kućne zabave na "krilima" ravnih TV-a velikog formata i HD sadržaja tek počinje.

Od najavljenih proizvoda, izdvojili bismo nove DVD player-e sa mogućnosti reproduckije DivX-a. Iako kasne za proizvođačima manje poznatih imena u podršci za DivX, lijepo je vidjeti da sada i "veliki" podržavaju ovaj de facto video standard. Player-i dolaze u odlično izgledajućim kućištima slim veličine, sa centralno postavljenom ladicom za medij. DV-380 i DV-585A imaju 12-bitni 108 MHz video DAC, dok najjači model DV-989AVi ima 14-bitni. Modeli iz srednjeg i gornjeg segmenta imaju podršku za SACD i DVD-Audio reprodukciju, dok najjači model ima i 5.1 audio izlaze.

Novi modeli PVR-ova će donijeti podršku za snimanje na Dual Layer DVD medije, te će postojati u izvedbama sa 80, 160 i 250 GB hard diskom. Novost je brzo snimanje brzinom od 12x, te Digital Audio Jukebox – softver za reprodukciju različitih audio formata. I do sada su Pioneer uređaji imali solidan grafički interfejs, koji je sada dorađen. Uskoro će biti predstavljeni i HD-ready plazma displeji zasnovani na šestoj generaciji panela. Modeli namijenjeni evropskom tržištu - PDP-506FDE i PDP436FDE će dolaziti sa ugrađenim analognim TV tunerom, što je trend kojeg prati većina proizvođača TV-a velikog formata.

Cijelim tokom prezentacije, naglašavana je prednost čistog digitalnog prenosa signala putem HDMI interfejsa, čime sadržaji ne gube na kvaliteti. Svi proizvodi koji pripadaju gornjem cjenovnom razredu imaju ovaj priključak. HDMI je isto što je DVI za monitore, s tom razlikom što se isti kabl koristi i za prenos zvuka, pored slike.

Gosp. Focquet je najavio skoro otvaranje Pioneer centra u Sarajevu u Ulici Visonovo šetalište 2, te jaču medijsku zastupljenost firme.

Više informacija na www.mediaforumweb.com. Info Online