Nauka
0

Pilula koja liječi svaku ovisnost?!

Sarajevo-x.com
Stručnjaci iz Washingtona vjeruju da nova pilula farmaceutske kompanije Pfizer Inc. Varencilin, pored toga što ima odlične rezultate u borbi protiv nikotina može izliječiti i druge ovisnosti kao što je alkoholizam. Ovaj lijek djeluje na određeni centar mozga koji predstavlja središte zadovoljstva i na taj način pacijenta oslobađa od ovisnosti.

Ovaj lijek već se nalazi u prodaji i pokazuje značajne rezultate u borbi protiv pušenja. Nova istraživanja pokazala su da bi Varencilin mogao biti efikasno oružje i u borbi protiv ovisnosti od alkohola.

Stručnjaci sada vjeruju da bi ovaj lijek uz dodatna istraživanja i nadopunjavanja mogao biti koristan u liječenju svih vrsta ovisnosti. Neki naučnici su ipak dosta sumnjičavi i smatraju da ne postoji "magična pilula" koja može izliječiti sve ovisnosti, ali također vjeruju da bi se Varencilin mogao iskoristiti u liječenju Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Razlog zbog kojeg stručnjaci vjeruju da je Varencilin "magična pilula" koja može izliječiti svaku ovisnost jeste što se kod ovisnika uvijek aktivira isti dio mozga kada dobiju ono što žele. S toga se vjeruje da bi ova pilula mogla djelovati ciljano na taj moždani centar.