Upozorenje naučnika
0

Petina biljnih i životinjskih vrsta na planeti pod prijetnjom su nestanka

FENA
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
Petina životinjskih i biljnih vrsta na planeti pod prijetnjom su nestanka, upozorava se u globalnoj konzervacionističkoj studiji.

Naučnici koji su prikupili Crvenu listu ugroženih vrsta tvrde da je broj vrsta koje se suočavaju s nestankom u porastu.

Oni, međutim, tvrde da je intenzivni konzervacionistički rad već spasio neke vrste koje su bile na rubu opstanka.

Izvještaj je predstavljen na samitu o biorazličitosti u Japanu, gdje predstavnici vlada rasporavljaju kako da bolje zaštite svijet prirode, prenosi BBC.

Najveći gubici zabilježeni su u jugoistočnoj Aziji, gdje su nestanci prirodnih staništa poput šuma, koje se krče radi stvaranja obradivog zemljišta, najbrži.

"Kičma biorazličitosti je oslabljena", izjavio je eminentni ekolog, profesor Edward O Wilson s Harvard univerziteta.

"Jedan mali korak u Crvenoj listi je veliki skok naprijed u borbi protiv nestanka vrsta. Ovo je samo mali uvid u globalne gubitke koje trenutno posmatramo", izjavio je Wilson.

Naučnici koji stoje iza izvještaja, koji će biti objavljen u žurnalu Science, tvrde, ipak, kako ima novih dokaza ovog puta da konzervacionistički projekti imaju značajne globalne posljedice.

"Istinski fokusirani konzervacionistrički napori djeluju kada ih ostvarimo - brojne otočne ptice se oporavljaju, mnogo je takvih primjera", izjavio je Simon Stuart, predsjedavajući Komisije za opstanak vrsta u Međunarodnoj uniji za zaštitu prirode (IUCN).