Tajna životinjske monogamije
0

Peruanska otrovna žaba vjerna do groba

Sarajevo-x.com
Peruanska otrovna žaba
Peruanska otrovna žaba
U kišnim šumama Južne Amerike, otkriven je prvi monogamni vodozemac. Genetskim testiranjem otkriveno je da su mužjaci i ženke peruanske otrovne žabe vjerni svojim partnerima. Dok su ih izučavali, naučnici su primjetili kako je ova vrsta predana podizanju potomstva u čemu i leži tajna njihove vjernosti.

"Ovo je prvo istinsko otkriće monogamnih vodozemaca", rekao je za BBC prof. dr. Jason Brown sa Univreziteta Istočna Karolina u Greenvilleu u SAD-u.

Peruanska otrovna žaba spada u vrstu Ranitomeya imitatora, te je odavno poznata biolozima. Ranije su dr. Brown i njegove kolege izučavali njihove životne navike.

Nakon parenja, ženka polaže jaja na površinu lista. Kad se formiraju punoglavci onda se smještaju u male vodene bazene gdje se njihovi roditelji brinu o njima. Kad su punoglavci gladni, mužjak poziva ženku koja donosi neoplođena jaja, sa kojima će hraniti svoje mlade potomke.

Novi eksperimetni su pokazali do koje granice ide njihovo zajedništvo i vjernost. Mnoge životinje su monogamne, te se mogu pronaći parovi koji ostanu zajedno do kraja života. To su međutim, pokazala ranija istraživanja. Novije studije i genetska ispitivanja pokazuju da su mnoge monogamne veze kod životinja samo obična farsa.

Postoji toliko primjera životinjskih vrsta koje varaju svoje partnere kad god im se ukaže prilika za to.

Na osnovu DNK uzoraka uzetih iz odraslih žaba i njihovih potomaka, otkrili su da je peruanska žaba svom partneru vjerna do groba. Od 12 žabljih porodica koje su dr. Brown i njegova ekipa pratili, kod njih 11 mužjaci i ženke su uvijek bili vjerni i i dobili su zajedničke potomke.

Uvidjeli su da potomci ne mogu preživjeti bez majke i oca, zbog toga što se malo prirodne hrane nalazi u njihovim vodenim bazenima. Smatra se da ne bi bili vjerni, da ne moraju da se toliko brinu o svojim mladima.