Paze da se ne zaraze
0

Patke biraju partnere na osnovu boje kljuna

Sarajevo-x.com
Prema tvrdnjama naučnika, kako bi odabrale seksualno zdravog partnera, patke se ravnaju prema boji kljuna svojih mužijaka. Istraživanja su pokazala da se kod spolno zrelih mužjaka ovih životinja sjeme može uništiti bakterijama, kao što je Escherichia coli, koja može zaraziti i oštetiti spermu.

Isto istraživanje je pokazalo da mužjaci koji imaju više boja na kljunu, imaju i zdraviju spermu. Istraživači sugerišu kako i ženke vjerovatno koriste ovaj princip kada biraju mužjake, boje su im vizuelni znak na osnovu kojeg izbjegavaju partnere sa spolno prenosivim bolestima.

Ova istraživanja su objavljena u časopisu Journal of Royal Society Biology Letters. Dr. Melissah Rowe sa Univerziteta u Oslu, koji je vodio istraživanje kaže da je ovo prvo istraživanje koje je pokazalo da je sjeme kod ptica podložno za djelovanje bakterija.

"Prije toga, ovo je utvrđeno kod sisavaca, rakova i insekata, ali nikada kod ptica", kaže Rowe.

Istraživači su otkrili da se mužjaci divljih patki s više žutog pigmenta lakše bore protiv bakterija u sjemenu. Već od ranije je bilo poznato kako ženke partnere biraju po boji kljuna, ali novo istraživanje pokazuje kako boje otkrivaju važne informacije kada je u pitanju seksualno zdravlje.

"Na ovaj način one su u mogućnosti da izbjegnu seksualno prenosive patogene bakterije i da se pare sa zdravijim mužjacima", kaže dr. Rowe.