Nauka
2

Paralizovana umjetnica kist pomjera snagom mozga

Klix.ba
Heide Pfützner među svojim radovima
Heide Pfützner među svojim radovima
Heide Pfützner je 2007. godine dijagnosticirana amiotrofična lateralna skleroza (ALS) ili Lou Gehrigova bolest. Ovo neurološko oboljenje nazvala je "ličnom katastrofom", ali je ono ipak nije spriječilo da slika.

Heide je šest godina nakon obolijevanja proslavila veliki uspjeh izlažući umjetničke radove koji su nastali zahvaljujući softveru koji joj dozvoljava da moždanim valovima kontroliše poteze kista.

Izložba je dobila naziv "Brain on Fire", a otvorena je u petak na Easdaleu, malom ostrvu zapadno od Škotske.

Posjetioci su dobili priliku da vide žive boje na digitalnim slikama paralizovane umjetnice.

"Ovaj projekt mi prvi put pruža šansu da svijetu pokažem da ALS nije označio kraj moga života", kazala je Pfützner. Odluku da baš ovdje predstavi svoje radove donijela je ne samo zato što joj tu živi kćerka, već i što je to ostrvo često posjećivala prije nego što se razboljela i smatra ga jednom od omiljenih destinacija, objasnila je.

Ova bivša nastavnica engleskog jezika iz njemačkog grada Leipziga slika koristeći softver Intendix Painting kompanije Gtec. Settled. Crteži nastaju dok u invalidskim kolicima sjedi ispred dva monitora, a s kompjuterom je povezana putem EEG kape s elektrodama.

Izložba je otvorena do 25. jula.