'The Independent'
0

Panayiotis Zavos klonira ljudske embrione

Sarajevo-x.com
Kontroverzni američki ljekar grčkog porijekla Panayiotis Zavos tvrdi da je klonirao 14 ljudskih embriona, te da je jedanaest istih 'smjestio' u maternice četiri žene spremne da rode klonirane bebe, prenosi magazin 'The Independent'.

Taj proces je pratio i snimao ugledni autor dokumentarnih filmova Peter Williams, koji je magazinu potvrdio da je do kloniranja zaista i došlo, te da su se žene nadale da će zatrudnjeti sa prvim kloniranim embrionima stvorenim u svrhu ljudske reprodukcije.

Doktor Zavos je srušio veliki tabu time što je prebacio klonirane emmbrione u žensku maternicu, s obzirom da se ta procedura u Velikoj Britaniji i u još nekoliko zemalja smatra krivičnim dijelom. Zavos je kloniranje radio u tajnoj laboratoriji, najvjerovatnije na Bliskom istoku gdje ne postoje zabrane kloniranja.

Doktor Zavos inače ima klinike za oplodnju u Kentuckyju i na Kipru, gdje je i rođen.

Njegovi pacijenti u pokušaju kloniranja ljudskog bića bila su tri bračna para i još jedna žena iz Velike Britanije, SAD i država Bliskog istoka, čija se imena ne navode. Nijedna od trudnoća se nije uspjela održati, no doktor Zavos tvrdi da je to samo pitanje vremena, te da će nastaviti sa svojim naporima da proizvede bebu kloniranu od ćelija uzetih s kože oca.

'Ne zanima me kloniranje Michaela Jordana ili Michaela Jacksona. Bogati i slavni ne učestvuju u ovom procesu. Pomažem parovima koji ne mogu imati djecu. Ti ljudi me zovu svakog dana i dosad sam dobio preko 100 ponuda', rekao je Zavos.

Doktor Zavos je 'Independentu' otkrio i da je klonirao embrione troje mrtvih ljudi, ali isključivo u eksperimentalne svrhe, kako bi naučio više o samom procesu.