Važno dostignuće
0

Pacijenti u komi su sposobni da komuniciraju

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Stručnjaci su demantovali vjerovanje da pacijenti, koji se nalaze u komi, ne pokazuju prema spoljašnjem svijetu nikakvo svjesno reagovanje, jer su skeniranjem mozga otkrili da takvi pacijenti ne samo razumiju šta ljudi govore već i odgovaraju na jednostavna pitanja.

Pacijenti u vegetativnom stanju mogu davati odgovore "da" i "ne" na jednostavna pitanja vezana za njihovu biografiju, pa se vjeruje da bi jedna petina ljudi, koja su u komi, mogla komunicirati.

Ovo "otključavanje tajne unutrašnjeg glasa" zaprepastilo je liječnike, a samo otkriće imaće vrlo važnu ulogu u donošenju odluke o životu i smrti za hiljade  pacijenata koji leže u komi.

Takođe, dovodi se u pitanje pravo ljekara i porodice na gašenje aparata za održavanje života pacijenata u komi, ali i pravo za potpomognuto samoubistvo pošto pacijenti mogu sami odlučiti žele li nastaviti tako živjeti.

Samo u Velikoj Britaniji ljekari drže gotovo hiljadu pacijenata u komi, jer se nadaju da će se jednog dana probuditi.

"Bili smo zaprepašteni kada smo vidjeli rezultate skeniranja pacijentovog mozga i činjenicu da, iako u komi, može da odgovori na postavljena pitanja jednostavno menjajući misli", izjavio je iz Cambridgea dr. Adrian Owen, član naučne jedinice za istraživanje mozga.

On je dodao da je posljednje istraživanje ne samo pokazalo da se pacijent ne nalazi u potpunoj odsutnosti, već je i njemu samom nakon pet godina ležanja u krevetu pružio priliku za komunikaciju s spoljašnjim svijetom.
"Možemo biti potpuno sigurni da je pacijent bio pri svijesti. Razumio je naša uputstva i govor, te donosio odluke", napomenuo je Owen i  još jednom istakao važnost otkrića u slučajevima "gašenja aparata".

Britanski i belgijski naučnici obavili su ovo istraživanje proučavajući mozak 29-godišnjeg čovjeka koji je doživio saobraćajnu nesreću 2003. godine, a  rezultate su objavili u engleskom "Dnevniku medicine".

Muškarac je bio u komi dvije godine prije nego je što je pao u dublje vegetativno stanje. 

Ponekad je izgledalo da je budan, treptao bi očima, ali nije pokazivao nikakve druge znakove svijesti.

 Međutim, ljekari su otkrili da s njim mogu razgovarati ukoliko mu se "priključe na mozak".

Koristeći najmoderniji skener magnetne rezonance, mjerili su reagovanje mozga na postavljena pitanja. 
Pošto su signali mozga za odgovore "da" i "ne" bili suviše slični, pacijentu je bilo naloženo da razmišlja o tenisu za odgovore "da", a o hodanju po kući za odgovore "ne".

Ustanovljeno je da su, kad je pacijent razmišljao o tenisu, aktivirana  "posebna" područja na vrhu mozga, dok su razmišljanja o kretanju po kući  aktivirala područja na dnu mozga.

Pacijentu je bilo postavljeno  šest jednostavnih biografskih pitanja - kao, na primjer, ime oca, te da li ima sestru.

Naučnici su pet minuta kasnije imali rezultate skeniranja i svih šest tačnih odgovora.

"Ovo će veoma olakšati ljekarima i porodici donošenje odluke o prekidanju liječenja. Zamislite pacijente koji su godinama u dubokoj komi, a nikako ne mogu svoju odluku o smrti prenijeti najbližima. Najnovije otkriće će im to omogućiti",  zaključio je doktor Jacob Appel, stručnjak za medicinsku etiku u bolnici Mount Sinai u New Yorku.