Nauka
0

Pacijent s vještačkim dušnikom u dobrom stanju

FENA
Andemariam Teklesenbet, 36-godišnji pacijent s dijagnozom raka kome je grupa hirurga iz Stockholma prije mjesec dana ugradila prvi potpuno vještački organ, vještački dušnik, dobro se osjeća, javili su francuski mediji.

Teklesenbet je priznao da se plašio operacije, ali da se sada osjeća "zdrav kao drijen".

Radi se o dušniku proizvedenom u laboratoriji prije nego što je ugrađen tom pacijentu na kome je operacija morala biti hitno obavljena, pa zato nije mogla biti klasična.

Dušnik je proizveden uzimanjem koštane srži pacijenta zbog vađenja matičnih ćelija transformiranih u kontaktu s nutritivnim jedinjenjima i drugim supstancama u ćelije dušnika.

Od tih ćelija je potom grupa naučnika iz Londona proizvela nov i zdrav organ u specijalnoj plastici nakon što je prethodno obavljeno trodimenzionalno skeniranje pacijentovog organa zahvaćenog rakom kako bi mogao biti vjerno reproduciran.

Proizvedeni organ je, zajedno s ćelijama, stavljen u specijalan uređaj, "bioreaktor", za njihovo održavanje na 37 stepeni.

Radi se o uređaju koji je okretao svaki minut po dio dušnika i utapao ga u ćelijsku "kupku", dok je drugi bio u kontaktu s kisikom.

Nakon 48 sati plastika je bila potpuno prekrivena ćelijama i spremna za implantaciju pacijentu.

Hirurzi su, međutim, tokom operacije vodili računa da stalno natapaju dušnik ćelijama.

Radi se o otkriću koje bi moglo imati veliki broj primjena.