Uprkos zatopljenju
0

Pacifička ostrva ne tonu, već se šire

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Niža ostrva u Pacifiku, koja su služila kao primjer prijetnje od globalnog otopljenja usljed porasta nivo mora, se šire, a ne tonu kao što se ranije mislilo, pokazali su rezultati najnovijih istraživanja.

Naučnici su zatečeni rezultatima, koji pokazuju da su u proteklih 60 godina pojedina ostrva povećala površinu za skoro jednu trećinu.

Među lancima ostrva koja su dobila na kopnenoj masi su Tuvalu i susjedno Kiribati, koji su na prošlogodišnjem samitu u Kopenhagenu o klimatskim promjenama privlačila posebnu pažnju.

U istraživanjima naučnici su upoređivali snimke iz vazduha i satelitske snimke velike rezolucije 27 ostrva koje su snimljene od 1950. godine.

Uprkos porastu nivoa mora za više od 12 centimetara, smanjen je obim samo četiri ostrva, dok su 23 ostala istih razmjera ili su povećana. 

Sedam ostrva u lancu Tuvalu je povećano, od kojih jedno za čak 30 odsto, iako u istraživanje nije uključeno i najnaseljenije. 

U Kiribatiju, tri najnaseljenija ostrva Betio, Bairiki i Nanikai, takođe su "porasla" između 12,5 i 30 posto.
Profesor Univerziteta u Aucklandu Paul Kench, koji je zajednički radio na studiji o ostrvskom procesu sa doktorom Arthurom Webbom, stručnjakom sa Fidžija, rekao je da se istraživanje suprostavlja teoriji da ostrva tonu usljed globalnog otopljenja.

"Osamdeset odsto ostrva koje smo gledali ili je ostalo isto ili su se povećala. Pojedina su se dramatično povećana. Sada imamo dokaz da će fizički temelji ovih ostrva i za sljedećih stotinu godina biti i dalje prisutni", rekao je magazinu "Nova nauka".

Prema njegovim riječima, studija ukazuje na to da ostrva imaju prirodnu sposobnost da reaguju na porast nivoa mora akumuliranjem koralnog otpada sa grebena koji ih okružuju.

Pojava izdizanja ostrva mahom je objašnjena činjenicom da koralni otpad nošen vjetrom i talasima dolazi do ostrva i zbog toga što je koral živi organizam dalje nastavlja da raste i da se prilagođava okruženju tako da je to trajni proces.