OMM
0

Ozonska rupa 25 miliona kilometara kvadratnih

SRNA
Foto: AFP/NASA-HO/File
Foto: AFP/NASA-HO/File
Rupa u ozonskom omotaču iznad Antarktika ove godine dostići će 25 miliona kilometara kvadratnih što je dva miliona kilometara kvadratnih manje nego 2008. godine, saopštila je danas Svjetska meteorološka organizacija (OMM).

"Posmatrani meteorološki uslovi ukazuju da će rupa u ozonskom omotaču 2009. godine biti manja nego 2006. i 2008. godine i približava se veličini koja je bila 2007. godine", saopštila je ova agencija pri UN .

Ozonska rupa iznad Antarktika otkrivena je 1980. godine. Počinje da se formira svake godine u avgustu i dostiže svoju maksimalnu veličinu krajem septembra ili početkom oktobra prije nego se što se povuče sredinom decembra.

"Ove godine rupa je počela da se formira nešto ranije",  izjavio je Geir Braten, stručnjak za ozonski omotač pri Svjetskoj meteorološkoj organizaciji.

Veličina rupe u ozonskom omotaču danas iznosi 24 miliona kilometara kvadratnih.

Naučnici smatraju da je šteta koju čovjek prouzrokuje takva da ozonski omotač neće biti u normalnom stanju do 2075. godine.

Ozonski omotač štiti zemlju od štetnih ultraljubičastih zraka koji mogu prouzrokovati opekotine, povrede oka i kancer kože.
Glavni uzrok nastajanja rupe u ozonskom omotaču je emitovanje štetnih gasova.