Nauka
0

Ozon se oporavlja

FENA
Vodeći naučnici Sjedinjenih Država ovih su dana objavili javnosti da se ozonska rupa iznad Antarktika više ne širi. Riječ je o ohrabrujućoj vijesti, pogotovo jer se pretpostavlja da bi se ozon mogao oporaviti u narednih šezdesetak godina.

Tome se nada i dvoje naučnika iz skupine koja je 1980-ih provodila istraživanja o ugroženosti ozonskog sloja i koja je otkrila ozonske rupe.

Oni su na nedavnoj konferenciji u Washingtonu izjavili da smatraju da se ozonske rupe oporavljaju, tj. da se prestaju širiti.

Dr. David Hofman izjavio je da je "vrlo optimističan i smatra da će se sloj ozona u skorije vrijeme vratiti u normalu".

Dr. Susan Solomon smatra da se praćenje ozonskih rupa treba vrlo odgovorno nastaviti, ali je zadovoljna postignutim rezultatima i poboljšanjima koja su nastala nakon što su poduzete određene mjere u očuvanju ozona (još 1987. Montrealskim protokolom donesena je odluka o zabrani korištenja hemikalija koje uništavaju ozon).

Iako naučnici hvale inicijativu koja je dovela do zabrane CFC-a (hemikalija koje su uvelike uništavale ozon) i učinkovitost te zabrane, upozoravaju da ni hemikalije koje se koriste u današnje vrijeme također nisu bezopasne, a njihovo korištenje uvelike doprinosi globalnom zatopljenju.