Nauka
0

Oženjeni muškarci imaju manji nivo testosterona

Sarajevo-x.com
Oženjeni muškarci koji provode mnogo vremena sa svojom ženom i djecom imaju manji nivo testosterona od neoženjenih muškaraca. Manja količina ovog hormona jača želju muškarca da više vremena provodi sa svojom porodicom te je njegov interes za vanbračnim aferama manji. Studija je rađena na Univerzitetu Harvard u SAD-u.

Stručnjaci su otkrili da muškarcima koji postanu očevi opada nivo testosterona jer se u njima javi želja da se brinu o svojim potomcima. Očinstvo za muškarce predstavlja svojevrstan preokret i njihovi prioriteti se reorganiziraju. Stoga oženjeni muškarci koji dobiju svoje prvo dijete, manje vremena provode razmišljajući o drugim partnerima i mogućim vanbračnim vezama.

Za potrebe ovog istraživanja, dr. Peter Gray i njegove kolege sa Univerziteta Harvard izmjerili su nivo testosterona kod 58 muškaraca. Među dobrovoljcima bili su neoženjeni, oženjeni i oženjeni muškarci koji imaju djecu.

Nakon okončanja studije, Gray je zaključio da i drugi socijalni faktori mogu utjecati na nivo testosterona kod muškaraca.