Nauka
10

Ovo su najveće svjetske rakete: Od Saturna V do minijaturne Crne strijele

Klix.ba
Ukoliko ste se ikada pitali koliko je zapravo NASA-ina raketa Saturn V velika naspram konkurencije iz cijeloga svijeta, ova slika će vam dati konačan odgovor.
Na slici koju je kreirao 24-godišnji Tyler Skrabek prikazana je 51 raketa koja je ostavila svoj trag u ljudskoj utrci prema svemiru uz prikaz veličine čovjeka kako bi se dobila što bolja predstava prave veličine raketa.

Na slici se nalaze uspješne rakete kao što je ruski Soyuz sa više od 950 uspješnih letova te američki Saturn V koji je ljude odveo na Mjesec.

Pored najvećih tu je i raketa Black Arrow (Crna strijela) koja je ostala jedina raketa u proizvodnji Ujedinjenog Kraljevstva, a koja je lansirana u periodu od 1969. do 1971. godine. Ona zauzima uvjerljivu poziciju najmanje rakete koja je plovila svemirom.

Među najstarijima je raketa Sputnik, koja je sa sobom u svemir povela prvi vještački satelit, Sputnik 1, davne 1957. godine. Pored ove historijske rakete, naveden je i Vostok, raketa kojom je Jurij Gagarin odletio u visine i postao prvi čovjek u kosmosu.

Sliku u punoj veličini možete pogledati ovdje.