Pronađen ispod kapele Stirling
0

Ovako je izgledao srednjovjekovni vitez

Sarajevo-x.com
Foto: BBC
Foto: BBC
Modernim tehnikama forenzičari su otkrili kako je zaista izgledao srednjovjekovni vitez poginuo prije otprilike 700 godina.

Njegov skelet pronađen je ispod poda kapele Stirling u Škotskoj, a vjeruje se da je ubijen u vrijeme škotskih ratova za nezavisnost od Engleske.

Tim forenzičara sa Univerziteta Dundee, predvođen profesoricom Sue Black, objavio je nakon rekonstrukcije kako je junak vjerovatno izgledao.

Analize skeleta pronađenog 1997. godine pokazale su da je vitez umro u svojim dvadesetim, bio je veoma jak i u formi, sa fizičkim predispozicijama profesionalnog ragbiste.

Također je utvrđeno da je imao nekoliko rana iz prethodnih borbi, od čega su mu ostali ožiljci na prsima i glavi. Ubijen je mačem koji mu je prošao kroz nos i vilicu. Vjeruje se da je u trenutku smrtonosnog napada ležao na tlu.

"Facijalna rekonstrukcija viteza daje nam impresivan uvid u to kako je ratnik koji je umro oko 1300. godine izgledao", kaže profesor Richard Strachan, arheolog Historic Scotlanda. "Bio je to veoma snažan i zgodan časnik treniran od djetinjstva da nosi teške mačeve i drugo oružje, a koji je na leđima konja provodio mnogo vremena."

Vitez je sahranjen pod podom kapele u blizini kraljevske utvrde i to na početku 14. stoljeća, piše Daily Mail.

Dvorac je nekoliko puta mijenjao vlasnike, dokazali su naučnici, te bi ovaj vitez mogao biti Škot, Englez ili čak Francuz.

Prethodno je sugerisano da je riječ o Englezu Robertu Morleyu, koji je preminuo 1388. godine.