Nauka
0

Otkriveno zašto neke tamnopute osobe imaju plavu kosu

Klix.ba
Stanovnici Solomonskih ostrva u Pacifiku imaju najtamniju boju kože koja se može vidjeti izvan Afrike. Tamo se također nalazi i najveći broj osoba sa plavom kosom izvan Evrope. Naučnici su konačno pronašli gen koji objašnjava ovu pojavu.

Samo jedna mutacija je odgovorna za skoro polovinu varijacija u boji kose stanovnika Solomonskih ostrva. Zanimljivo je da genetska mutacija nije nastala miješanjem Evropljana sa domorodcima.

"Plava kosa se prvo pojavila u ekvatorijalnoj Okeaniji. Ovo je neočekivano i fascinirajuće", rekla je Eimear Kenny, naučnica sa Univerziteta u Stanfordu.

Kenny je sa svojim kolegama putovala po zabačenim Solomonskim ostrvima na kojima je Sean Myles, jedan od naučnika, već ranije primjetio iznenađujuće veliki broj osoba sa plavom kosom, piše Yahoo.com.

"Imaju jako tamnu kožu i svijetlu plavu kosu. To je nevjerovatno. Sjedio sam na plaži i posmatrao djecu dok se igraju. Bar jedno od njih deset je imalo plavu kosu", rekao je Myles.

Uzročnik svijetle kose kod ovih ljudi je gen nazvan TYRP1, koji se nalazi na devetom hromozomu. Mutacija ovog gena utječe na enzime koji su odgovorni za pigmentaciju. Mutacija ovog gena se ne pojavljuje u evropskim genomima. Mutacija se pojavila nezavisno i opstala je među melanezijskom populacijom.