Naučni žurnal Nature
0

Otkriveno porijeklo ključnih kosmičkih eksplozija

Sarajevo-x.com
Supernova
Supernova
Astronomi iz Instituta za astrofiziku Max Planck u Njemačkoj već dugo prate eksplozije zvijezda ili supernove, kako bi mogli da izmjere ekspanziju svemira. Nakon dugog istraživanja tvrde da imaju odgovor na to šta uzrokuje masovnu zvjezdanu eksploziju.

"Zaista smo postiđeni što do sada nismo znali kako to funkcioniše. Tek sada razumijemo zbog čega dolazi do ovih eksplozija", rekao je profesor Marat Gilfanov za Associated Press.

Većina naučnika se slaže s tim da se prvi tip supernove formirao nakon što je "bijeli patuljak" (ohlađena zvijezda) postao nestabilan zbog prekomjerne težine. Nestabilnost je mogla biti uzrokovana sjedinjavanjem dva "bijela patuljka".

Profesor Gilfanov i njegov naučni tim istraživali su supernove u pet susjednih eliptičnih galaksija i centralnoj regiji spiralne galaksije Andromede. Rezultati istraživanja pokazuju da su supernove u galaksijama koje su istraživali nastale sjedinjavanjem "bijelih patuljaka".

Kad parovi "bijelih patuljaka" trebaju da se sjedine, potrebno im je svega deseti dio sekunde da eksplodiraju, navedeno je u žurnalu Nature.

Informacije o nastajanju supernove ključne su kako bi se moglo tragati za crnim materijama i mjeriti kosmičke udaljenosti.