Slovenija
0

Otkriveno koplje staro 38.000 godina

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Slovenački arheolozi pronašli su u rijeci nedaleko od Ljubljane drveno koplje za koje se vjeruje da je staro između 38.000 i 45.000 godina, javili su danas slovenački mediji.

"Drveni vrh koplja je nešto što je apsolutno novo za taj period", rekla je šefica slovenačkog Instituta za zaštitu kulturnog nasljeđa Barbara Nadbat.

Vrh koplja, jedinstven po tome što je od drveta, pronašao je u septembru prošle godine podvodni arheološki tim sa Instituta na građevinskoj lokaciji u Sinjoj Gorici, u močvarama Ljubljansko barje zapadno od prijestonice.

U saopštenju se navodi da je zbog svog oblika predmet upoređen sa vrhovima iz srednjeg kamenog doba tipične za centralnu Evropu u periodu između 50.000 i 30.000 prije nove ere te da je starost kasnije utvrđena radiometrijskim istraživanjem u laboratorijama u Miamiju i na Oxfordu.

Vrh koplja napravljen je od tisovine, najpogodnije vrste drveta za lovačku opremu i obloga od smole je sačuvana sa jedne strane.

Nadbatova je dodala da je pronalazak drvenog koplja daje dodatne informacije o prisustvu paleolitskih lovaca u ovoj oblasti te da daje odgovore o materijalima upotreijbljenim za pravljenje oruđa.

Oblast Ljubljansko barje je jedno od najvećih arheoloških lokacija u Sloveniji i poznato je po otkriću 2002. godine drvenog točka i osovine sa bojnih kola starih 5.600 godina.