Bengalski zaljev
0

Otkriveno 6.000 rijetkih delfina Iravadi

Sarajevo-x.com
Velika grupa rijetkih delfina pronađena je u vodama Južne Azije, a rijetkim primjercima ovih životinja prijeti uništenje zbog klimatskih promjena i nezakonitog lova, pišu naučni portali.

U Bengalskom zaljevu kod obala Bangladeša otkriveno je oko 6.000 rijetkih delfina zvanih delfini Iravadi, dalekih rođaka smrtonosnog kita orke. Ove vode poprilično su neistražene, no naučnici su oduševljeni slučajnim pronalaskom.

Naime, ne zna se koliko je ovih delfina uopšte preostalo na svijetu, a dosad nije pronađeno jato veće od sto primjeraka.

Prošle godine delfini Iravadi su proglašeni zaštićenom vrstom od strane Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN).

'Ovo otkriće daje veliku nadu da ova vrsta delfina ima budućnost to jest da neće izumrijeti kako se godinama mislilo. U vodama Bengalskog zaljeva mora postojati još rijetkih životinjskih vrsta jer su one relativno neistražene', izjavio je Brian Smith, vodeći iz tima naučnika koji su otkrili jato delfina.

Ipak, ovim delfinima kao i drugim pripadnicima njihove vrste prijete istrebljenje zbog klimatskih promjena, zagađenosti okeana i nezakonitog lova.

Dielfini Iravadi narastu do 2,5 metra, prijateljski su raspoloženi i često pomažu ribarima tako što tjeraju ribu na mreže, a ribe koje ispadnu iz mreže koriste za ishranu.

Ovo naučno otkriće finansirale su organizacije Kerzner Marine Foundation, Ocean Park Conservation Foundation, hongkongški OPCFHK i U.S. Marine Mammal Commission.