Nauka
15

Otkriveni podvodni vulkani u Sydneyju stari 50 miliona godina

Klix.ba
Podvodni vulkani otkriveni su na obali istočne Australije. Lanac od četiri vulkana nalaze se na udaljenosti od 250 kilometara od Sydneyja. Dug je 20 kilometara, širok šest, a nalazi se na pet kilometara ispod površine.

No, ovi vulkani ne trebaju plašiti Australce jer vulkani nisu aktivni milionima godina.

Otkrio ih je australsko okeansko istraživačko plovilo "Investigator" koji je tragao za mrjestilište mladih jastoga u to vrijeme.

Eksperti kažu da su se vulkani podigli sa okeanskog dna prije 50 miliona godina.

"Oni nam pričaju dio priče o tome kako su se Novi Zeland i Australija razdvojili prije 40 do 80 miliona godina i sada će pomoći naučnicima da naprave istraživanja morskog dna kako bi otključali tajne Zemljine kore", rekao je profesor Richard Arculus sa australskog Nacionalnog univerziteta.

Istakao je da se do ovog otkrića došlo tek sada jer prethodna istraživačka plovila nisu mogla istraživati dublje od 3.000 metara.

"Na Investigatoru imamo sonar koji može mapirati morsko tlo na bilo kojoj dubini, tako da nam je cijela teritorija Australije u ogromnom okeanu sada na dohvat ruke što je izuzetno uzbudljivo", dodao je Arculus.

Plovilo je istraživalo niz kružnih morskih struja koje imaju idealne uvjete za rast mladog morskog života. Nadali su se da će razumijevanje okeanskih uvjeta pomoći u borbi s problemom koji je uzrokovala pretjerana eksploatacija ribe.

Investigator je u vlasništvu Zajednice za naučna i industrijska istraživanja koju je osnovala australska vlada. Brod vrijedi 120 miliona australskih dolara i na njega može stati 40 naučnika, osoblje i sonarna oprema koja emituje akustične signale u rasponu od 30 kilometara na dubini od 11.500 metara, te pruža 3D sliku okeanskog tla.